Säästä vaihtamalla maalämpöön!

Varmasti jokainen kotiaan lämmittävä on huomannut hinnannousun sekä öljyn, että sähkön osalta. Kodin lämmitysjärjestelmissä on vaihtoehtoja – löytyy erilaisia lämpöpumppuja, pellettiä, perinteistä tulisijaa sekä näiden yhdistelmiä. Mikä sitten olisi fiksuin vaihtoehto?

Talot ovat erilaisia; tiivisteet, seinät, kerrokset sekä sijainti vaikuttavat paljon siihen, mikä tulee lopulta olemaan kuhunkin torppaan sopiva lämmitysmuoto, mutta yksi useimmiten edullisimmaksi osoittautuva, ekologinen sekä selvästi öljyä ja sähköä edullisempi vaihtoehto on maalämpö. Maalämmön eduiksi luetaan mm. ekologisuus, edullinen hinta alkusijoituksen jälkeen, helppous ja omavaraisuus.

Maalämpö on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin keskimäärin 5-10 vuodessa. Omakotitaloasujien vuosittainen säästö saattaa olla jopa 75 % öljylämmityksen hintaan verrattuna – pitkällä tähtäimellä ajateltuna maalämpö on siis erittäin kannattava valinta ja esimerkiksi omakotitalon jälleenmyyntiarvon kannalta erityinen myyntivaltti.

Esimerkkitalossa (omakotitalo 121m2) öljyn kustannukset olivat keskimäärin 325 €/kuukaudessa, vuoden aikana laskua kertyi 3 000 ja 3 200 euron väliltä. Maalämpöuudistuksen jälkeen talon lämmityskustannukset laskivat vuositasolla vajaaseen 900 euroon ja päivän maalämpöprosessin päätteeksi, seitsemän vuoden jälkeen maalämpö on maksanut itsensä takaisin ja vuosittainen säästö lämmityskuluissa kipuaa reippaasti yli 2 000 euron.

Asennus vaatii päivän-pari kaikkine porauksineen ja säätöineen, ja vanhaa patteriverkostoa pystytään usein hyödyntämään. Vaihtoprosessi suositellaan kuitenkin käytävän läpi asiantuntijan kanssa vielä yksityiskohtien varmistamiseksi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.