Kannattaako maalämpöön sijoittaa?

Maalämpö on edullinen lämmitysmuoto, jossa hyödynnetään maaperään, kallioon tai vesistöihin varastoitunutta lämpöenergiaa. Maalämpöjärjestelmä on nykyään suosittu lämmitysratkaisu, koska sen ansiosta lämmityskustannukset pysyvät edullisina. Maalämmön avulla lämmityskuluissa voi säästää jopa 80 prosenttia.

Edullisen hinnan lisäksi maalämpö on myös luotettava ja ympäristöystävällinen valinta. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, joten se ei vähene kuten öljy, eikä sen hinta kallistu kuten sähkön hinta. Maalämpö on luonnonmukainen lämmitysratkaisu, jonka hankkiminen voi myös nostaa kiinteistön arvoa.

Paljonko maalämpö maksaa?

Maalämmön käyttöönottoa varten tarvitaan maalämpöjärjestelmä, johon sisältyy pieni porakaivo ja maalämpöpumppu. Maalämmön alkuivestointi maksaa noin 12 000 – 20 000 euroa. Kustannukseen sisältyvät maalämpöjärjestelmä ja sen asennus. Alkuinvestointi voi tuntua suurelta, mutta maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa, sillä maalämmön ansiosta lämmityskustannukset voivat pudota huomattavasti.

Maalämmön hinta ei heilahtele samaan tapaan kuin öljyn tai sähkön hinta, joten siihen eivät vaikuta maailman markkinoilla tapahtuvat muutokset. Esimerkiksi omakotitalossa öljylämmitys saattaa maksaa 3 000 euroa vuodessa, mutta maalämmöllä lämmittäminen vain 1000 euroa vuodessa. Maalämpö on sitä kannattavampaa, mitä isompi tila on kyseessä, koska isossa tilassa säästö on suhteessa suurempi.

Maalämpöjärjestelmän rahoittaminen lainalla

Maalämmön käyttöönottoon tarvitaan aluksi 12 000 – 20 000 euron budjetti, jota varten voi hakea lainaa pankista. Alle 20 000 euron lainan voi saada myös joustoluottona, joita myöntävät monet verkossa toimivat pankit, kuten jonkin aikaa sitten Suomessa aloittanut norjalainen pankki Komplett Bank. Joustoluotto on usein tavallista pankkilainaa kätevämpi ja nopeampi tapa rahoittaa maalämmön alkuinvestoinnin kustannuksia, koska joustoluottoa varten ei tarvitse laittaa omaisuutta lainan vakuudeksi tai pyytää ketään lainan takaajaksi. Joustoluottoa saa muutenkin vähäisemmillä ehdoilla kuin tavallista pankkilainaa, eikä lainan saamiseksi tarvitse varata neuvotteluaikoja tai perustella syitä lainan tarpeeseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.