Jos haluat myydä asuntosi parempaan hintaan, hoida kuntoon myös nämä asiat

Asunnon arvon nostamiseen on monia eri tapoja, joista ilmeisimpiä ovat tietysti remontointi ja erilaiset parannustyöt. Pääsääntöisesti remontti kuin remontti on kohtalaisen varma tapa nostaa asunnon arvoa vähintään remonttiin sijoitetun rahasumman verran, ainakin jos remontin voi tehdä itse. Jos remontin joutuu teetättämään muilla, kustannukset lähenevät luonnollisesti asunnon kokemaa arvonnousua. On kuitenkin muistettava, että remontoijan on tiedettävä, mitä tekee, eli toisin sanottuna oltava perillä siitä, millaisia asioita ostajat oikeasti arvostavat. Tuloksen on miellytettävä potentiaalisia ostajia, sillä asunnon arvo on noussut vain siinä tapauksessa, että asunto on remontoinnin seurauksena muuttunut houkuttelevammaksi muidenkin kuin asunnon omistajan itsensä mielestä.

Varsinaisten pintojen yms. uusimisen ohella on useita muitakin toimenpiteitä, joista huolehtimalla asuntonsa myymistä harkitseva voi nostaa asuntonsa arvoa. Tässä muutamia niistä:

1. Vaihda maalämpöön

Maalämpö ei ole lämmitysratkaisuna ystävällinen pelkästään ympäristölle vaan myös lompakolle. Maalämmitykseen vaihtamiseen liittyy toki aina asennuskustannuksia, mutta koska kyse on maaperästä saatavasta, ilmaisesta ja uusiutuvasta energiasta, pidemmällä aikavälillä maalämpö osoittautuu aina öljy- tai sähkölämmitystä kannattavammaksi ratkaisuksi. Kannattaa myös muistaa, että maalämpöpumppua voidaan lämmittämisen sijasta kesäkuumalla käyttää käänteisesti myös talon viilentämiseen, mikä seikka nostaa sekin talon arvoa.

2. Teetä asunnossa asbestikartoitus

Suomen laki määrää, että vuotta 1994 ennen rakennetuissa asunnoissa on ennen remonttiin ryhtymistä oltava asbestikartoitus tehtynä. Asuntoaan remontoiville asbestikartoitus saattaa siis olla itse asiassa pakollinen toimenpide, mutta siinäkin tapauksessa, ettei sinulla itselläsi ole remontointiaikeita asuntosi suhteen, asbestikartoituksen teetättäminen on hyvä idea, mikäli asunnossa saattaa olla asbestia eikä sitä vielä aiemmin ole kartoitettu. Parhaassa tapauksessa asunto saa kartoituksessa puhtaat paperit; jos asbestia asunnosta kuitenkin löytyy, on kartoituksen teetättämisen taakka ainakin poissa ostajan harteilta. Joka tapauksessa on parempi, että asiaan ei liity epävarmuutta: vaikka asbestin löytyminen nostaakin remontoinnin kustannuksia, jos asbestikartoitusta ei ole lainkaan tehty, remonttihaluinen ostaja joutuu ostotarjousta tehdessään varautumaan pahimpaan skenaarioon asbestin suhteen.

Asbestikartoituksia tekevät Suomessa useat yritykset ja yksityishenkilöt. Kätevin tapa asunnon asbestikartoittamiseen on ottaa yhteyttä valtakunnallisesti toimivaan asiantuntijatahoon, esimerkiksi asbestianalyyseja tekevään bestLab-asbestilaboratorioon. BestLabin yhteistyöverkostoon kuuluvat asbestikartoittajat toimivat useimmissa Suomen kaupungeissa, mukaan luettuna mm. Helsinki, Turku, Tampere, Oulu ja Pori.

3. Turvaudu ammattivalokuvaajaan

Ja viimeisenä, jos olet laittamassa asuntoasi myyntiin, muista myös, että asunnosta otettujen kuvien laadulla on iso merkitys siihen, miten houkuttelevalta se potentiaalisten ostajien silmissä vaikuttaa. Jos et ole aivan ehdottoman varma omista kuvaustaidoistasi, on hyvä idea turvautua ammattivalokuvaajaan, joka osaa ottaa asunnosta edustavia kuvia. Hyvissä kuvissa asunnon tilavuus, valoisuus ja muut hyvät puolet korostuvat. Ensivaikutelman merkitys on suuri – sen lisäksi, että se on avaintekijä ostajaehdokkaiden houkuttelemisessa paikan päälle, ensivaikutelman synnyttämä mielikuva säilyy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.